ŽENSKO TELO – OSNOVNI PRINCIPI ZDRAVLJA IZ UGLA AJORVEDSKE MEDICINE




Ajorverda je tradicionalni indijski sistem zdravlja i lečenja. Ajorvedski spis koji se danas najviše koristi napisan je oko 700.godine nove ere.Ajorveda proučava život u svim slojevima sa više pažnje na energijama i njihovim funkcijama nego strukturama koje ih sadrže.Ajorveda teži da nauči osobu kako da izbegne bolest a ne da je leči. Sistem ajorvedske medicine nam govori kako uzajamna dejstva tela, uma i duha mogu da se predvide, uravnoteže a i unaprede.


Ljudsko telo kao sistem kanala uskladjenih uzimanja i davanja

Ajorveda se usredsredjuje na tok i na sistem kanala koje je priroda stvorila da usmeri naša uzimanja i davanja na svim nivoima postojanja.Neki od tih kanala kao što je probavni trakt i liče na cevi a drugi nisu ograničeni vidljivim fizičkim zidovima.Međutim dva postoje samo u ženskim telima: mlečni kanal koji obuhvata strukture i funkcije koje su uključene u proizvodnju mleka i menstrualni kanal, koji obuhvata sve što ima udela u odstranjivanju menstrualne krvi.
Najvažnije je da uspostavimo osećaj toka, protočnosti jer od toga zavisi vitalnost.Blagostanje je ona situacija u kojoj se čovek oseća „dobro u svom biću“, pa ostajemo takvi i u okolnostima koje mogu da nas uznemire ili zabrinu. Blagostanje je mešavina aktuelne svesti o unutrašnjem spokoju, staloženosti i mirnoći i svesnosti vlastite snage u kontekstu mirenja sa činjenicom života i smrti. Doslovno značenje sanskritske reči sa značenjem zdrav je biti „utvrđen u sebi“.Kada je utvrđena u sebi, žena zrači radost, polet, „sočnost“ života koje prepoznajemo kada vidimo zdravlje.
Bolesti nastaju na sastavcima različitih doba, kada se menja naša životna sredina kako spolja tako i iznutra a svaki put kada se loše prilagodimo toj promeni izlažemo se mogućnosti da se razbolimo.
Za ženu ovulacija i menstruacija su spojevi u menstrualnom ciklusu za menstruirajuću ženu a prva menstruacija i menopauza su spojevi u ženinom životu.


Ljudske konstitucije kao kombinacije pet velikih elemenata

Svaka žena u svojoj konstitiuciji koja je određena genetski ima kombinaciju neke od tri doša.Doša je sila koja štiti i održava ravnotežu i ritam organizma kada su i same uravnotežene ali i narušavaju sklad kada su poremećene.One su zgusnuća pet velikih elemenata, stanja materijalnog postojanja: zemlje, vode, vazduha,  vatre i prostora.U kontekstu fiziologije doša koja pokazuje najveći uticaj vazduha je vata.Pita pokazuje najveći uticaj vatre a kapha vode.

Vata je telesni princip kinetičke energije, odgovorna za sve pokrete u telu i umu.Kapha je princip potencijalne energije jer stabilizuje dejstvo u živom biću, i podmazuje i održava.Pita je odgovorna za sve metaboličke promene u organizmu, reguliše ravnotežu potencijalne i kinetičke energije.
Vata, pita i kapha su „otpatci „nastali tokom metabolizma viših sila te oni podržavaju telo samo ako redovno izlaze iz njega. Što je organizam zdraviji gomila se manje otpada.
Tri doše imaju svoja svojstva i njihovo povećanje ili smanjenje u organizmu zavisi od sličnih ili suprotstavljenih svojstava svega što unesete u sebe: fizički, energetski, mentalno, emocionalno i duhovno.


Znanje o sopstvenoj konstituciji uči vas kako da balansirate svoje zdravlje

Vaša konstitucija je vaša prva reakcija na stres, a sa tačke gledišta vašeg tela-uma-duha, svaka potreba za prilagodjavanjem deluje kao stres.Mnoge od obrazaca reakcije na stres učimo ali mnogo toga počinje u spontanom „odgovoru“ naše konstitucije.

Vata konstituacija ima problem u zadržavanju energije ili materije, dok kapha osobe imaju izrazitu sklonost da je zadrže.Pita osobe su umešne da obema dobro vladaju (i kinetičkom i potencijalnom energijom) ali upadnu u nevolju zato što preterano upravljaju i manipulišu sobom.

U svojoj nesvesti o toku ili van balansa vata osobe smatraju da je normalno imati mnogo užurbane nervne energije, pita osobe su sklone da veruju da je normalno stalno stremiti akciji a mnoge kapha osobe smatraju da je tromost normalna stvar.
Ajorveda uči ženu kako da izbalansira svoju dušu ili više doša koje čine njenu konstituciju ne bi li što više spoznala sebe i bila utvrđena u sebi.


priredila Slađana Živković, psiholog, psihoterapeutkinja, u ed.Rozen terapija dodirom

izvor:Ajorveda za žene - vodič za vitalnost i zdravlje Dr Robert Svoboda

Коментари

Популарни постови